Upphöj terapin, skambelägg den inte

Det har blivit bättre med åren men än idag är det fortfarande lite skamfullt det här med att ha psykiska problem. Det är fortfarande inte helt okej att må dåligt utan det är fortfarande lite skambelagt. Detsamma med terapi, att man egentligen inte vill behöva ta hjälp utan vill klara av att ta sig ur depressionen på egen hand, men det är betydligt lättare sagt än gjort.

Varför kan det inte vara socialt accepterbart att gå i terapi och att dela med sig av det till andra. Så att istället för att man ska gå och gömma sig och skämmas för det så ska man kunna vara öppen. För faktiskt så mår man bättre om man går på samtal hos en terapeut, det är starkt att ta det steget och faktiskt kämpa mot sitt eget psyke för att kunna må bättre. Därför ska det inte vara någon skam över det utan det ska snarare vara någonting stärkande över det.

Sen tror jag även att det kan vara lite det att de som inte själva lider av någon psykisk ohälsa har svårt att riktigt förstå det. Jag mår själv bra men har flera vänner som mår väldigt dåligt så jag förstår det ändå hyfsat. En av mina vänner går i terapi i Hässleholm hos Studion Ljungkulla och har gjort det i lite över ett halvår nu och jag märker verkligen skillnad på henne. Det märks verkligen att terapin har gjort henne gott. Sen vet jag inte hur det är med andra verksamheter förutom Studion Ljungkulla, men tror det handlar lite om olika sorters terapimetoder som de använder sig av och att man ska hitta den som passar en själv bäst. Den som man känner sig mest bekväm med.